Aantal dagen: 9
Aantal km: 1.390
Tips: Ronda, Gibraltar, Sevilla
Na de koude nachten in het binnenland hadden we wel weer behoefte aan wat warmte! Tijd om richting de kust te gaan waar het overdag al zo’n 22 graden was. Uiteraard zijn we ook gestopt in Gibraltar een klein staatje op een schiereiland van Spanje.
Toen we in Malaga aankwamen hadden we snel door dat dit geen gewone donderdag was. Alle winkels waren gesloten, maar het was wel druk op straat. Het bleek de dag van Andalusië te zijn. Helaas waren de markthallen ook gesloten, maar het paleis en het kasteel waren open en zelfs gratis toegankelijk. Dat was fijn! We zijn eerst naar het paleis gegaan; Alcazabe de Málaga. Dit paleis is een stuk kleiner dan in Granada, maar wel in dezelfde stijl gebouwd; Moors met een prachtige bloemrijke tuin eromheen. Verder omhoog ligt het kasteel; Castillo de Gibralfaro. Het zijn eigenlijk meer verdedigingsmuren dan een kasteel, maar het ligt bovenop een heuvel dus je hebt wel een mooi uitzicht over de stad. Na al dat cultuursnuiven hadden we trek gekregen, op naar een bodega (wijnhuis) in een van de vele kleine straatjes. We hadden tenslotte geld bespaard door de gratis toegang ;-) De tapas was heerlijk en het lokale drankje Tinto de Verano smaakte ook erg goed!! Tinto de Verano is een mix van rode wijn en bitter lemon, ijskoud met een citroentje geserveerd. Uiteraard hebben we hier wat flessen van mee naar huis genomen ;-) Door het heerlijke eten en drinken zijn we helemaal vergeten foto’s te maken van de prachtige bodega. Dus als je wilt weten hoe een bodega eruit ziet dan zal je er zelf naar toe moeten (en dat is helemaal niet vervelend..)
Inmiddels was een van de gasflessen al een tijdje leeg, tijd voor de speurtocht naar gas.. Dat zou een makkie moeten zijn en het leek er even op dat het ook zo zou zijn. Na een aantal plekken kwamen we bij een mini bouwmarkt uit en daar kenden ze Campingaz! Ze hadden alleen de grote fles, maar konden de kleine wel bestellen. Uiteraard was het een vrijdag, het weekend moesten we overbruggen. Maandagochtend is tie binnen werd ons beloofd. Gelukkig hadden we wat plekken in de buurt die we wilden zien, dat kwam dus goed uit. We begonnen in Ronda, een plaatsje wat vooral bekend is om z’n hoge brug over het riviertje. We waren positief verrast, het was toeristisch maar gezellig druk. We besloten een nachtje te blijven, gezien het een mooie foto plek is. Het was het zeker waard, de lucht was super helder! Ideaal voor avondfoto’s. 
De volgende dag hebben we een stuk van de witte dorpjes route gereden. Die route is in een normale auto op een rustige zomerdag vast prachtig, maar in het busje op zaterdag was het vooral heel goed opletten of er toch geen Spanjaard om de hoek kwam vliegen! Soms scheelde het niet veel op die smalle weggetjes.. In het dorpje Grazalema, een klein dorpje tegen een berg aan, zijn we gestopt en naar het uitzichtpunt gelopen. Verder was er niet heel veel te beleven dus na een stukje met Dronio gevlogen te hebben, was het tijd voor het volgende dorp. Dit keer geen wit dorp, maar een blauwe.. Ooit is hier een smurfenfilm opgenomen en daarna hebben ze besloten om het dorpje zo te laten. Er zijn allerlei activiteiten voor kinderen en op veel plekken is street art te vinden. Gelukkig mochten volwassenen ook met grote smurf op de foto (woehoe!). Helaas voor Erik was smurfin er niet ;-) 
Bij de dorpjes was niet echt een mooie camperplek te vinden, maar de kust lag dichtbij. We hadden een mooi plekje aan het strand in het chique en dure Marbella. Het is duidelijk dat hier alle rijke Spanjaarden en toeristen zijn. De grootste huizen en duurste auto’s van Spanje zijn hier te vinden. Gelukkig is het strand gewoon gratis, perfect voor een strandwandeling met ondergaande zon. De volgende ochtend hebben we ons ook even voorgedaan als rijke toerist en een koffie bij een fancy strandtent gedronken. Die was aardig prijzig, maar het uitzicht (en het schone toilet) was het waard. Onze buurvrouw had in de ochtend met hardlopen haar sleutelbeen gebroken en kon wel wat hulp gebruiken. Ze reisde namelijk alleen met drie teckels.. We besloten dus nog een nachtje te blijven en daar was ze erg blij mee. Het was ook zeker geen straf, begin maart met bijna 25 graden op een prachtig strand liggen :-) We hebben zelfs nog even gezwommen, maar dat was wel erg frisjes! 
De buurvrouw kon zich alleen redden en had geregeld dat haar broer binnen twee dagen haar kwam ophalen dus we konden zonder schuldgevoel vertrekken. Onze gasfles zou namelijk binnen moeten zijn, maar je raadt het al, dat was te mooi om waar te zijn. Schijnbaar is onze maat gasfles niet in Spanje of Portugal te verkrijgen.. Voordeel; we konden stoppen met zoeken, nadeel; we hadden nog maar voor een paar weken gas. Gelukkig was het mooi weer dus dan heb je wat minder behoefte aan warm eten en drinken, want we moesten zeker zuinig aan doen de komende tijd. 
In het zuiden van Spanje ligt een klein stukje Verenigd Koninkrijk genaamd; Gibraltar. Het heeft wel een eigen grondwet en je betaalt er met de Gibraltar Pond. Het is nog geen zeven vierkante kilometer groot, maar wel het bezoeken waard. Ons busje stond veilig op een camping buiten Gibraltar en we besloten er naar toe te lopen. Nadat we door de douane waren gingen er belletjes rinkelen, kwam er een trein aan? Nee, een vliegtuig! Er is namelijk één start- en landingsbaan in Gibraltar. Deze doorkruist de hoofdweg van Spanje naar Gibraltar. Heel bizar om te zien dat er op de weg ineens een vliegtuig landt! Het landje bestaat voornamelijk uit een grote rots waar je met de kabelbaan omhoog kunt. Lopen werd wel erg pittig dus we zijn toch maar met de kabelbaan gegaan en hebben het uitgebreide ticket gekocht. Er is namelijk van alles te doen op en in de rots; Skywalk, Douglas path, O’Hara’s battery, St Michaels cave, suspension bridge, apes’ den, Great siege tunnels en Moorish castle. Niet alles was even bijzonder, maar de aapjes waren dat zeker wel! Aapjes, in Europa? Ja zeker, dit is de enige plek in Europa waar apen in het wild leven en ze zijn gek op mensen. Vooral als ze eten bij zich hebben... We hebben er heel wat uren rondgelopen waardoor we zelfs te laat waren voor de laatste kabel rit naar beneden. Ach, naar beneden is beter dan naar boven ;-) Beneden hadden we wel zin in een Engels hapje, fish & chips, lekker lekker!! Toen we weer op de camping waren, hadden we 26 kilometer gelopen en dat op gympjes. Pijnlijke voetjes!
In juli waren we op het noordelijkste puntje van Europa, de Noordkaap. In Spanje ligt het meest zuidelijkste puntje van Europa  dus daar moeten we naar toe! Er was wel iets vreemds aan de hand.. In de lucht zat iets vreemds. Het was wit met grijze stukken, de blauwe lucht was compleet verdwenen.. Wolken?! De kennen we niet meer! Al weken hadden we geen drupje regen meer gehad dus het was even wennen toen het daarna met bakken uit de lucht kwam. Een middagje in de bus zitten dan maar. De volgende dag was het bewolkt, maar droog. Op naar het zuidelijkste puntje in Tarifa! De vuurtoren ligt op een schiereilandje en is daardoor dus het meest zuidelijkst gelegen. Je kunt Marokko hier goed zien liggen. Helaas voor ons konden we maar tot de poort van de vuurtoren komen. Het was ook militair grondgebied dus niet toegankelijk voor onbevoegden.. Dat viel even tegen! 
De laatste stop in Spanje, in elk geval in het zuiden, was Sevilla. Ook dit was een erg leuke relaxte stad net zoals Valencia. We hebben heerlijk door de straten gedwaald en genoten van de flamingo dansers en hun muziek. De sfeer was heel relaxt ondanks de drukte. Uiteraard zijn we bij het bekende plein, Plaza España, geweest. Het plein heeft de vorm van een halve maan met daar doorheen een gracht. Op typisch blauwe Andalusische tegeltjes zijn alle provincies van Spanje vertegenwoordigd. Een mooie plek! Wat ook mooi was, was het paleis; Real Alcázar. Het duurde even voordat we de ingang gevonden hadden en voordat we de rij door waren, maar het was heel erg mooi. De gebouwen zijn vol details en de tuinen heel groot en vol met bloemen! Een ander bekend gebouw is de kathedraal, die hebben we alleen van buitenaf bewonderd. We hadden meer zin om nog even door de leuke straatjes in de Joodse wijk Santa Cruz te lopen. 
Na Sevilla kwam er voorlopig een eind onze Spanje trip. Het noorden was prachtig, maar erg nat en koud. Het oosten was lekker warm, maar vol pensionado’s. Het binnenland en het zuiden waren onze favorieten delen van Spanje en heeft onze verwachtingen overtroffen. Super mooie natuur, wilde dieren, heerlijk weer, leuke steden, vriendelijke mensen en natuurlijk heerlijk eten en drinken! Wij pakken nog een Tinto de Verano, tot in Portugal ;-)  
En? Wat vond je er van? Wil je meer weten, of heb je misschien een foutje gezien? 
We vinden het altijd leuk om reacties en/of tips te ontvangen!
Back to Top