Aantal dagen: 22
Aantal km: 1054
TipsFanzara, Valencia, Chocoladefabriek Valor
Na alle regen in het noorden van Spanje konden we gaan genieten van de zon aan de oostkust. Het werd al snel duidelijk dat we zeker niet de enige waren, soms was het echt zoeken naar een overnachtingsplek omdat het overvol was. En we kunnen je inmiddels vertellen dat de gepensioneerde Nederlanders (pensionado’s zoals wij ze noemen) zich veel verder verspreiden dan Benidorm. Wel even wennen, al die oudjes…
Sommige oudjes vonden het ook maar raar om jongelui (wij dus) te zien. Alles wordt goed bijgehouden op een camperplek/camping. Wie wanneer is aangekomen en of er geen vreemde types rondlopen. Eén keer werd zelfs Erik hiervoor aangezien! We stonden op een vrij kleine camping en Erik had een rondje gelopen over de camping. Hij had al in de gaten dat enkele Nederlandse pensionado’s het over hem hadden. Nadat Erik binnen op de bank was gaan zitten, klopte er een man op het busje (de held..). Hij had hier een jongeman naar binnen zien gaan en wilde weten of dat wel klopte. Erik zat precies achter de kast dus de man kon hem niet zien. Ik moest heel hard lachen en Erik kwam van de bank af en zei; ‘Klopt, er zijn hier niet alleen maar oudjes..’ De man wist niet hoe snel die moest wegkomen. Hij heeft later zijn excuses nog wel aangeboden ;-)
De namen van de vele dorpjes en steden zijn niet altijd makkelijk te onthouden, maar we hebben ontdekt dat je vele in twee woorden kunt hakken om ze beter te onthouden zoals Betera, Fanzara en Peñiscola. Ja, dat laatste is echt een plaatsnaam, van een heel mooi dorpje zelfs. Het ligt aan zee bovenop een heuvel met een kasteel bovenop. Het perfecte plaatje dus! In de zomer heel druk, in de winter zo goed als uitgestorven. Het was dus heerlijk rustig om rond te lopen in de kleine straatjes.
Een ander bijzonder dorpje is Fanzara, een soort openluchtmuseum van street art! Stel je een idyllisch dorpje voor omringt door sinaasappelbomen en bergen en dan in combinatie met street art. Heel bijzonder om te zien! Alle kunstwerken zijn onderdeel van M.I.A.U. (Unfinished Museum of Urban Art). De bewoners wijzen je maar al te graag op weg naar het volgende prachtige of soms vreemde kunstwerk. 
Na alle kleine dorpjes hadden we wel weer zin in een grote stad. Op naar Valencia! We hadden een prima camping bij een metrostation gevonden dus ons busje konden we met een gerust hart een hele dag achterlaten. We begonnen met een Free Walking Tour in de ochtend. Met onze gids Elena hebben we ruim 2,5 uur de hoogtepunten van de stad bezocht zoals de kathedraal, de markthal, de toegangspoort en langs Romeinse opgravingen. Daarna hebben we nog heel veel kilometers gelopen (23 in totaal) om deze gave stad te bewonderen. Waar vroeger een rivier stroomde is nu een park aangelegd. Onderweg kwamen we langs het operahuis, het voetbalstadion, het park van Gulliver en tenslotte kwamen we bij het bekende science and art centre uit. Meerdere witte moderne gebouwen in het groen met helderblauw water er omheen. We zijn de gebouwen niet in geweest, van buiten was er al genoeg te zien! Aan het eind van de dag zijn we nog langs het stierenarena en het mooie station gelopen om af te sluiten in de winkelstraat. Een lange maar hele leuke dag, Valencia is echt een aanrader :-)
Je zou het misschien niet verwachten maar in Spanje heb je ook veel rijstvelden. Deze rijst wordt speciaal voor de paella verbouwd. Echte paella kun je volgens onze gids uit Valencia alleen in deze regio eten, ergens anders is het gewoon rijst met dingen erin. Paella is trouwens een lunchgerecht, omdat het te zwaar is voor het diner. Zondagmiddag is in Spanje dan ook hét lunchmoment van de week. Iedereen gaat uit lunchen en naar dorpjes zoals El Palmar om de beste paella te eten. Bijzonder om te zien, want twee uur later zijn de dorpjes weer zo goed als uitgestorven. 
In de buurt van de rijstvelden zijn veel meren, zowel zoet als zout. In het Parc Natural de L’Albufera ligt het grootste zoetwatermeer van Spanje, een mooi gebied om te wandelen. Vogelliefhebbers kunnen beter naar de zoutwatermeren gaan zoals in Parc Natural El Hondo. Daar zijn verschillende meren waar je rondom kunt lopen. We hadden een kaartje gehaald met alle namen en foto’s van de vogels die daar te vinden zijn, verrekijker mee en gaan. Tijd voor bingo maar dan met vogels ;-) We hebben er heel veel gezien namelijk; meerkoet, knobbel meerkoet, zwarte ibis, wilde eend, blauwe reiger, bergeend, purper koet, marmer eend, slob eend, jonge bonte strandloper, waterhoen, stelt kluut, kleine zilver reiger en flamingo’s! We vonden het veel leuker dan verwacht en beginnen langzaamaan echte vogelaars te worden.. Ze zaten meestal wel vrij ver weg, dichtbij genoeg om ze goed te zien met de verrekijker, maar te ver voor de camera. Jullie moeten dus maar geloven dat we ze allemaal gezien hebben ;-)
Een ander zoutmeer wat heel bijzonder is, is het zoutmeer van Torrevieja. Door het hoge zoutgehalte kleurt het water roze! In de winter is dit wat minder, maar het was een zonnige dag dus aan de randen zagen we zeker een roze gloed. Heel mooi om te zien! Helaas kun je er niet echt omheen wandelen, maar we hebben toch een plekje gevonden om mooie kiekjes te maken.
Wat we niet hadden verwacht is dat je ook mooie wandelingen kunt maken rondom Benidorm. De eerste was in Parc Natural El Peñon de lfach, een 332 meterhoge rots. In ongeveer twee uur kun je naar boven en naar beneden klimmen. Het is een leuke wandeling met soms best wat pittige klimmetjes en bovenop heb je een mooi uitzicht over het stadje en de stranden.
De andere wandeling is in Parc Natural Sierra Heleda. Vanaf onze camping in Altea zijn we aan deze route begonnen. Je kunt uit meerdere routes kiezen, de meeste zijn maar kort dus wij kozen voor de langste route; de gele. In het begin moesten we flink omhoog en het was toch aardig warm met 19 graden, lekker zweten.. We werden al wel vrij snel beloond met een mooi uitzicht over de zee en de verschillende bergkammen. De route liep verder over de bergkammen dus veel klimmen en dalen. Het was op dit stuk heerlijk rustig ondanks dat we zo dichtbij Benidorm zaten. Als we links keken zagen we de zee en rechts de enorme flatgebouwen van Benidorm. Ons lunchplekje had uiteraard uitzicht op zee! Na ruim vijf uur wandelen waren we in Benidorm. Wat een drukte! Helemaal volgebouwd met hotels, casino’s en restaurants. Na tien minuten hadden we het wel gezien en namen we de bus terug naar de camping. Dit is echt niet ons ding! 
Wat we wel erg leuk vonden was de rondleiding in de chocoladefabriek van Valor. Je kunt het vergelijken met de Nederlandse Verkade chocolade. Met een kleine groep werden we in het museum en de fabriek rondgeleid en daarna was het tijd om te proeven! Zoals jullie inmiddels wel weten zijn wij gek op chocolade, dus dit was een feestje :-) We mochten ook de Spaanse chocolademelk proeven, die is een stuk heftiger dan wat wij gewend zijn. Het is eigenlijk gesmolten chocolade en zelfs voor mij (Susan) was het te heftig. Na twee slokken ben je misselijk. Alleen geschikt om iets in te dippen vinden wij. Uiteraard hebben we wat heerlijke smaken meegenomen en ze kregen niet de kans om te smelten in de warme zon..
Een van de laatste stopplaatsen voordat we het binnenland ingingen waren de palmenparken in Elche; El Palmeral en Huerto del cura. De eerste bleek heel dichtbij onze camperplek te zijn en wordt vooral gebruikt door de lokale bevolking als sport/wandelpark. Het tweede ligt wat verder in het centrum. Hier hadden we wat moeilijkheden met parkeren. Er zijn in Spanje nauwelijks bewaakte parkeerplaatsen of het zijn parkeergarages en daar passen we niet in. Normaal gesproken staan we juist graag op gratis plaatsen, maar we hadden al een paar keer gemerkt dat het niet altijd even veilig is om een camper te parkeren. In Elche stonden we op een parkeerplaats (lees grote zandvlakte) en direct kwam er een vrouw naar ons toe omdat ze geld wilde. Dit gaven we niet en ze werd een beetje boos. We liepen richting het park, maar we vertrouwden het toch niet helemaal. Toen we terugliepen zagen we opeens drie mensen bij onze bus vandaan lopen. Allemaal een andere kant op. Ons voorgevoel klopte, dit was geen veilige plek. Op zoek naar een andere plaats en uiteindelijk hebben we hem bij een drukke weg geparkeerd. Het park was wat kleiner dan verwacht, maar de Sisipalmboom met zeven stammen was leuk om te zien. Daarna zijn we weer snel teruggegaan naar ons busje en hebben we een veilig plekje voor de nacht gezocht.
Voordat we naar het binnenland gingen zijn we nog naar Cartagena geweest. De stad bleek niet heel erg spannend al heeft het wel mooie Romeinse opgravingen en een klein Civil War Shelters museum. Maar we hebben zeker een leuke dag gehad, we waren namelijk negen jaar samen en dat hebben we gevierd met een heerlijke Spaanse lunch!
De oostkust van Spanje was zeker niet het mooiste gebied van onze reis, maar we hebben er heerlijk van het mooie weer genoten. We hebben geen spatje regen gehad! Uiteindelijk was er meer te zien en te doen dan we hadden verwacht, dus de dagen vlogen voorbij en ineens waren we drie weken verder. Tijd om het binnenland van Spanje te verkennen ;-)
En? Wat vond je er van? Wil je meer weten, of heb je misschien een foutje gezien? 
We vinden het altijd leuk om reacties en/of tips te ontvangen!
Back to Top